Heb ik Hielspoor?

Heb ik Hielspoor?

De term hielspoor wordt vaak gebruikt. Niet alleen op internet vind je hier veel informatie over: ook bijvoorbeeld de huisarts of fysiotherapeut gebruikt deze term als er klachten zijn rond de hiel. Toch ligt dit genuanceerder en in deze blog vertellen we je hoe dit zit. Ook vind je in deze blog verschillende tips over wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen én te voorkomen!

Wat is hielspoor?

Hielspoor betekent letterlijk dat er een kleine uitstulping of haakje aan de voorzijde van het hielbeen aanwezig is. Dit kan ontstaan doordat de peesplaat, die vastzit aan het hielbeen, trekt aan het hielbeen waardoor uiteindelijk een klein "spoortje" ontstaat. Dit gebeurt vaak na langdurige irritatie van de peesplaat waardoor verkalking ontstaat. Hielspoor zelf kan overigens ook volkomen pijnloos zijn. Het is daarom ook een misverstand om altijd hielspoor te behandelen.

Wat is er (zonder operatie) te doen aan hielspoor?

Er zijn verschillende behadelingen mogelijk. Echter zijn veel behandelingen niet bewezen effectief. Dit wil niet zeggen dat het niet werkt, maar dit betekent dat het niet altijd werkt. Er kan gekozen worden voor een nachtspalk waarbij de enkel in in 90 graden blijft gedurende de nacht: dit om te voorkomen dat de achillespees en peesplaat onder de voet "verkort". Soms kan worden gekozen voor het gebruik van gips: dit om kortdurend de hiel echt rust te kunnen geven. Een andere mogelijkheid is het gebruik van medicatie (tabletten of injectie). Het toepassen van shockwave therapie is nog een vrij nieuwe methode die wordt toegepast bij hielspoor. Door de schokgolven te laten vrijkomen op de pijnlijke plek lijkt het er op dat het genezingsproces wordt versneld. Daarnaast kunnen ook op maat gemaakte steunzolen effect hebben.

Welke klachten kun je nog meer ervaren rond de hiel?

Zoals in de intro beschreven is, wordt vaak ten onrechte alle klachten die zich rondom de hiel afspelen bestempeld als hielspoor. Je kunt je voorstellen dat sommige behandelingen mede daardoor geen effect zullen hebben. We hebben enkele andere klachten die rondom de hiel kunnen ontstaan voor je uiteen gezet:

 

Peesplaatontsteking

De peesplaat zit vast aan het hielbeen. Het kan zijn dat met name de peesplaat aangedaan is. Echter lijkt de beste behandeling wel op die van hielspoor, maar vaak kun je wel sneller van de klachten af komen.

 

Gekneusd vetkussen

Onder de voet heb je een stevig vetpolster. Deze bevindt zich onder de gehele voet en vooral in de voorvoet en hiel is dit iets dikker. Dit vetpolster is bedoeld als demping en bescherming. Je kunt dit je voorstellen als een bubbeltjesplastic waarmee je tere producten beschermt. Als je een zware vaas ingerold in bubbeltjes plastic hard laat vallen, dan is de kans groot dat een paar bubbeltjes kapot gaan. Zo kan dit ook gaan met het vetpolster van het hielbeen. Dit herstelt overigens wel weer, maar je hebt bij deze klacht vooral rust nodig zodat het weefsel zich kan herstellen.

 

Verminderd vetkussen

Het vetkussen onder je voeten kan ook verminderd aanwezig zijn, waardoor de natuurlijke demping iets vermindert. Dit kan genetisch zo bepaald zijn, maar ook gedurende het leven kan dit vetkussen afnemen.

 

Geïrriteerde zenuw

In je voeten bevinden zich ook veel zenuwen. Ook rondom de hiel zitten zenuwen en deze kunnen geirriteerd raken. Vaak heb je dan niet alleen pijn, maar ook voelt het soms dof of prikkelend aan.

Kleine voetspiertjes

In de voet bevinden zich vele kleine voetspiertjes: deze spiertjes zorgen ervoor dat je voet sterk is en dat de voet goed kan bewegen. Het kan zijn dat deze kleine spiertjes overbelast zijn en omdat een aantal van deze kleine spiertjes in de buurt zitten van de aanhechting van de peesplaat en bij een mogelijke hielspoor, wordt regelmatig ten onrechte gedacht dat er sprake is van hielspoor.

Wat kun je zelf doen aan deze andere klachten?

Gelukkig kun je zelf veel doen als je deze klachten ervaart én ter preventie. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Rust

Het klinkt als een open deur, maar dit wordt vaak vergeten. Pijn is een signaal van het lichaam wat niet mag worden genegeerd. Sterker nog: Het is een heel mooi mechanisme. Jouw lichaam geeft aan dat er iets niet ok is. Probeer een pijnsignaal daarom ook niet te negeren en probeer rust te houden, of in ieder geval relatieve rust. Dus ben je een wandelaar of hardloper met hielklachten: probeer de afstanden in te korten, de frequentie omlaag te brengen of pak eens een fiets in plaats van je loopschoenen.

Oefeningen

Je kunt verschillende oefeningen doen bij verschillende hielklachten. Je kunt een oefening doen waarbij de peesplaat ontspant, je kunt de peesplaat of kuiten rekken of je kunt aan de slag gaan om je kleine voetspiertjes sterker te maken. Wil je meer weten over oefeningen? Dan is wellicht de online training Fitte Voeten Training van ons online platform DareFoot iets voor je!

Schoenen

Het is verstandig om bij hielspoor klachten tijdelijk stevige schoenen te dragen: schoenen met een minder buigzame, maar wel verende zool en een stevige hiel. Hierdoor heeft de voet even wat minder bewegingsvrijheid wat ook voor relatieve rust zorgt. Zeker indien er sprake is van problemen met het vetkussen kan dit erg prettig zijn.

Massage

Je kunt heel goed de voeten masseren. Hierdoor zorg je voor verbeteren van de doorbloeding van pezen en spieren wat het herstel bevordert. Je kunt dit met de hand doen met olie, bijvoorbeeld met Arnica Sport olie of met de Sportvoetenbal. Deze stevige bal heeft zachte noppen wat de massage meer intens maakt. Uiteraard geldt hier: hoe harder je drukt op de bal hoe intenser de massage wordt. Let op: De massage mag nooit pijn doen!

Foamrollen

Een andere manier van massage is foamrollen. We hebben van Blackroll verschillende maten foamrollers in het assortiment. Hierdoor kun je zelf de keuze maken welke spiergroepen jij het liefste wil foamrollen. Dit kan zijn van de kuiten, voetboog of zelfs de kleine spiertjes onder je voeten kun je met de kleinste foamroller goed masseren. Een foamroller is wat harder dan de Sportvoetenbal. Hierdoor is de massage intenser. Dit is dus ook een kwestie van voorkeur.

Tapen

Heb je last van hielspoor of peesplaat ontsteking? Je kunt heel gemakkelijk zelf je voet tapen. Wij adviseren hiervoor Pino Medical tape. Dit omdat het een goede tape is, vriendelijk voor de huid is en je kunt er mee douchen. Op ons YouTube kanaal zie je hoe je de tape kunt aanbregen.

Sokken

Naast de voet tapen kun je ook speciale hielspoor sokken dragen! Deze sokken hebben extra compressie in de voetboog waardoor op deze plek minder spanning op de voet ontstaat. Wij hebben verschillende hielspoor sokken van Sockwell in ons assortiment en je kunt ook heel goed de sportsokken van Herzog gebruiken, want deze hebben ook in de voetboog een hogere compressie.

Wanneer ga je naar een voetspecialist?

Indien je twijfelt over welke klachten je precies hebt is het verstandig om naar een voetspecialist te gaan om te laten onderzoeken welke klachten je hebt zodat je samen een behandelplan op kunt stellen.
Als je zelf aan de slag bent gegaan en de oefeningen geven geen verbetering, dan is het ook slim om naar een voetspecialist te gaan. Het kan zijn dat er toch iets anders aan de hand is of dat je wellicht de oefening nog iets beter kunt uitvoeren.

Als je ervoor hebt gekozen om rust te nemen en dit geeft na twee weken geen verbetering: Dan is het verstandig om een voetspecialist te bezoeken.

 

Terug naar blog