Wat doe je aan koude voeten tijdens fietsen?

Wat doe je aan koude voeten tijdens fietsen?

Een groot nadeel van fietsen in de herfst en winter zijn koude voeten! Omdat je voeten over het algemeen het minst bewegen tijdens het fietsen krijg je makkelijker koude voeten tijdens een fietsritje. Wat kun je hier aan doen en wat kun je beter niet doen?

Koude voeten worden niet vanzelf warm

Dit klinkt wellicht cruijffiaans, maar ben je je hier voldoende van bewust? Als je je fiets aan het prepareren bent in een koude garage op dunne pantoffels zonder dikke sokken, dan is de kans groot dat jouw voetzolen en tenen al koud zijn. Niet ideaal om je koude fietsrit te starten met koude voeten.

Winaar Merino fietssokken

Invloed van sokken

Wij zijn fan van goede sokken! Niet omdat we sokken verkopen: we verkopen sokken omdat deze het antwoord op vele voetklachten zijn. Oók bij een koude fietsrit kan een goede sok niet ontbreken. Een goede sok geeft een beetje compressie waardoor je doorbloeding wordt gestimuleerd.

De pasvorm is goed en aansluitend waardoor geen drukpunten ontstaan én het zorgt door de juiste materialen voor een goede vochtafdrijving. Dit is zeker ook in de kou erg belangrijk! Je gaat namelijk transpireren tijdens het fietsen, ook in de winter. Als je sokken draagt zonder goede vochtafdrijving, slaat het vocht weer neer op je voeten: dit zorgt voor het afkoelen van jouw voeten! Je krijgt dan koude voeten. Goede vochtafdrijving is daarom enorm belangrijk!

Voorbereiding

Hoe bereid je je voeten voor op een koude fietsrit? Voordat je naar buiten of garage gaat om je fiets voor te bereiden kun je je voeten insmeren met Vurig warm. Deze crème heeft een licht verwarmende werking op de huid. Trek daarna warme fietssokken aan. Je kunt ook kiezen voor warme compressiekousen: hierdoor houd je lekker warme onderbenen. Trek daarna direct lekker warme sloffen aan. Houd de sloffen zo lang mogelijk aan voordat je je fietsschoenen aantrekt.

Warme kleding

Wist je dat je zo'n 40% van je warmte verliest via je hoofd? Het klinkt wellicht gek: maar houd dus zeker ook jouw hoofd warm als je snel koude voeten hebt. Verder werkt het dragen van laagjes het beste om lekker warm ingepakt op de fiets te stappen.

Wat is de invloed van schoenen en overschoenen?

Je zomer fietsschoenen dragen in de winter is sowieso koud. Je kunt ervoor kiezen om overschoenen te dragen over je fietsschoenen. Dit is prijstechnisch zeker de beste keuze. Echter zijn hier grote verschillen in qua pasvorm en materiaal. Zeker de kleinere maten (35-39) hebben vaak een beperkte keuze. Daarnaast zorgen de overschoenen vaak ook weer voor het neerslaan van vocht op de schoen, wat een zelfde effect is van de niet-ademende sok op de voet. Er zijn bijvoorbeeld ook gevoerde overschoenen: die kun je beter kiezen.

Wil je een echt goede uitgave doen? Kies dan voor een winterschoen. Deze schoen is aan de onderkant gesloten, waardoor geen wind of nattigheid via de onderkant binnen kan dringen. Ook zijn de schoenen vaak gevoerd en sowieso winddicht. Neem de tijd voor het uitkiezen van de juiste schoen, want een goede pasvorm is belangrijk: ook voor de doorbloeding van de voeten.

Bovenal: geniet van je fietsritje! Het is geen schande om in de winterperiode wat korter op de fiets te zitten. Zolang je in beweging bent, ben je goed bezig!

Terug naar blog