Wat heb je nodig bij een lange fietsrace?

Wat heb je nodig bij een lange fietsrace?

Sommige mensen smullen er van: uren in het zadel zitten bij een lange fietsrace. Ik ben zo'n gek die dat helemaal geweldig vindt. Waarom? Hoe langer je fietst, hoe meer het een mentaal spelletje met jezelf wordt. Los van het mentale aspect moet je natuurlijk goed getraind zijn om lang te kunnen fietsen tijdens een fietsrace. Ook is het verstandig om je fiets tip top in orde te hebben én goed je voedingschema te volgen. Maar ook qua persoonlijke verzorging kun je een hoop "winnen". Het kleiner leed kan groter worden in je hoofd en dat kun je nou net niet zo goed gebruiken tijdens een lange fietsrace. gaat deze blog over.

Voor de fietsrace

Voordat het startsignaal gaat bereid je je voor: je kleding heb je zorgvuldig uitgezocht, de bidons zijn gevuld. De repen en gelletjes zitten in je shirt. Onderstaande producten zijn lifesavers als het gaat om een lange fietsrace:

Saddle Butter

Als je een langere tijd in het zadel zit kun je last van zadelpijn krijgen. Als je lange fietsraces rijdt dan zul je ongetwijfeld al eens een bikefit gedaan hebben en draag je een fietsbroek met een goede zeem. Toch krijg je nou eenmaal last van de wrijving van de huid door de beweging op het zadel. Smeer daarom voor een lange fietsrace je huid van je billen en liezen in met Saddle Butter. Deze natuurlijke chamoiszalf zorgt voor een langdurige bescherming van de huid. Daarnaast zitten hier producten in wat ontstekingen en nare geurtjes tegen gaan.

Squirrel's Nut Butter

Veel vrouwen zullen het herkennen: bij een lange fietsrace of hardloop wedstrijd kan een BH bandje gaan irriteren op de huid. Dit ontstaat doordat de huid bezweet is, stroever wordt en er beweging is van het kledingstuk. Smeer daarom voordat je gaat racen je huid in met Squirrel's Nut Butter. Deze zalf heeft dezelfde eigenschappen als de chamoiszalf, maar deze zalf blijft iets langer vettig. Overigens is Squirrel's Nut Butter ook voor heren goed om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een randje van een fietsbroek waar een naadje zit te vervelen op je huid. Als je dit weet dan kun je dus van te voren dat stukje van je huid insmeren met deze zalf zodat de irritatie niet optreedt.

Tijdens de fietsrace

Als je aan het fietsen bent dan wil je zo min mogelijk afleiding hebben. Eten, drinken en concentreren op het fietsen. Je fiets moet in orde zijn en al je materiaal ook.

Fietssokken

Een goede sok is altijd belangrijk, dus ook een goede fietssok! Wij verkopen in onze webshop fietssokken van Winaar. Deze sokken hebben een zeer goede pasvorm, geen naadjes en hebben een open mesh structuur aan de bovenzijde. Hierdoor drijft het vocht goed af zodat je voeten goed op temperatuur blijven. Ik heb zelf deze sokken bijvoorbeeld aan gehad tijdens de 6-uurs fietsrace Lakebike24 . Deze dag was het enorm warm, maar mijn voeten voelden prima tijdens en na de fietsrace. Behalve dat de fietssokken van Winaar goed zijn, hebben ze ook verschillende leuke modellen.

Na de fietsrace

Als je lange fietsrace volbracht is dan ben je natuurlijk super blij en trots! Dat biertje of frietje heb je dan ook echt wel verdiend. Herstellen kun je op vele manieren. Afhankelijk van wat bij je past, kun je een keuze maken.

Herstellen

Mocht je een valpartij hebben meegemaakt of in de bramenstruik terecht zijn gekomen dan is het goed om de oppervlakkige (schaaf)wondjes te verzorgen met Wonden Wonder. Deze zalf zorgt ervoor dat de huid sneller geneest waardoor je jouw energie kunt steken in andere zaken.

Als je spieren een flinke inspanning hebben geleverd dan heb je ook veel mineralen verloren, waaronder magnesium. Deze stof is enorm belangrijk om spieren weer te laten ontspannen. Het is een stof die niet makkelijk wordt opgenomen in het lichaam via de maag, daarom is het fijn om na een lange fietsrace je benen in te smeren met magnesium gel of olie. Wil je hier meer over weten? Check dan zeker even onze blog waar we hier uitgebreid op in gaan.

Nadat je magnesium hebt gesmeerd kun je compressiekousen aantrekken. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden en daardoor herstel je sneller. De beste kousen hiervoor zijn Herzog Compressiekousen. Deze hebben een zeer goede pasvorm en een relatief hoge compressie. Ook hebben we al eens eerder een blog geplaatst over de werking van compressiekousen. Je kunt de compressiekousen zo lang aan houden als je wil: meestal is een paar uurtjes prima om te doen.

Mocht je de volgende dag stijf en stram uit je bed rollen dan kan het erg fijn zijn om bijvoorbeeld je benen te foamrollen. Dit kun je zien als een stevige massage waardoor de zogeheten knopen uit je spieren verminderen. Natuurlijk kun je ook voor een sportmassage gaan, maar als je dat niet wil dan is het regelmatig gebruik van een foamroller echt een aanrader!

Last but not least: geniet van je prestatie!

Terug naar blog